HTML

Picinke és a karvaly

2014.01.13. 18:59 varázskertész

Picinke, a kiscinke egy lengedező, lombos fűzfaágon ült az odúja közelében. Nemrég hozott a párjának egy szép kövér legyet és most elégedetten énekelt. Ilyesmiket: „Szép az idő, jaj de jó, süss, melegíts nap apó!”,
aztán: „Tojásokon ül a párom, fiókánk lesz, alig várom!”
meg hogy: „Ez az én vadászterületem, ha más cinke jön, elkergetem!”
Tele volt az erdő a többi cinke, rigó, fülemüle és más énekesmadarak énekével, mind hasonló dalocskákat fújtak, mint Picinke: zengett, fuvolázott, csattogott a sok apró madártorok. A rigók, meg a fülemülék énekeltek legszebben, de Picinke párjának, Icinkének mégis Picinke dalai tetszettek legjobban, különösen az, amelyik róla, meg a hamarosan kikelő fiókákról szólt. Ebben gyönyörködött akkor is, amikor feltűnt neki, hogy a távolabbi madárhangok elhallgattak, aztán egy, a közelben fuvolázó feketerigó is elcsöndesült, végül a szomszéd fán trillázó fülemüle legszebb dallama közepén némult el hirtelen.
Ez nem lehet véletlen! Icinke rosszat sejtve cserregett ki az odúból: „Picinke, vigyázz! Gyere be gyorsan!”
És bizony, Picinkének is torkára fagyott a dal, mert egy sötét árnyék suhant elő a fák közül és sebesen közeledett az ág felé, amelyen kiscinkénk ült: a karvaly!
Picinkének az volt a szerencséje, hogy közel volt az odú. Egy ugrással bent termett, csak a farka hegye látszott ki. A karvaly utánakapott, de csak a kilógó farktollakat tudta elkapni. Megpróbálta kihúzni a kiscinkét, de az erősen kapaszkodott, még a szárnyait is szétterjesztette, és persze Icinke is segített neki. Így csak néhány faroktoll maradt a ragadozó karmai között, amelyeket persze rögtön eldobott, és éhesen, mérgesen vijjogva továbbállt. Nemsokára a környékről is eltűnt és az énekesmadarak lassan előmerészkedtek, újra énekelni kezdtek.
De Picinke nem volt köztük. Sokáig lapult az odúban, és amikor kijött, akkor sem volt kedve énekelni. Gyönyörű farktollai megtépázva, hiányosan csüngtek. Repülni is alig tudott, hiszen a faroktoll nem csak dísz, a madarak azzal kormányoznak repülés közben.
Így aztán, hogy ne haljanak éhen, ezentúl Icinke járt élelem után és Picinke ült a tojásokon. És ha idegen cinkehangot hallott, csak az odú mélyéből fenyegetőzött: „Ez az én vadászterületem! Ha más vadászik itt, elkergetem!”
„Majd ha kinőnek a farktollaim…” – tette hozzá sokkal csendesebben.

Szólj hozzá!

Címkék: mese cinke karvaly

Manó a kertben

2011.11.16. 13:36 varázskertész

Egyik nap egy óriási sáskát találtam a barackfa egyik ágán. Lefényképeztem, aztán elkezdtem kutatni a neten, hogy kiderítsem, mit is láttam. Kiderült, hogy egy igazi manót kaptam lencsevégre, egy imádkozó sáskát, vagyis ájtatos manót.
Ha az ismert "imádkozó" pózban látom, egyből rájöttem volna, kivel van dolgom, de ez éppen pihent.
Amikor mellső lábait (látszólag) összekulcsolva "imádkozik", prédára les. Nagyon agresszív ragadozó, még kisebb gyíkokat is elfogyaszt(!) - bár főként rovarokkal táplálkozik.


 

Szólj hozzá!

Címkék: imádkozósáska ájtatos manó

Csipkerózsika

2011.07.21. 14:28 varázskertész

Ugye, milyen szép ez a feslő rózsabimbó? Mint egy szépséges fiatal lány, egy hercegnő. És mivel vadrózsa- (csipke-) bokor ágán nőtt: joggal nevezhetjük csipkerózsának, becézve (hiszen még ki sem nyílt) csipkerózsikának.


Kinyílva sem csúnya, (bár valljuk be, fiatalon szebb volt :).
Egy darabig a rovarokat táplálja nektárjával, mint minden virág, aztán ledobja szirmait és hízni kezd. Őszre szép kövér csipkebogyó lesz belőle,

az itt telelő madaraknak - ha nem is túl tartalmas, de a túlélést segítő - táplálék. Mi, emberek is fölhasználjuk: a bogyóból készült csipketea sok C-vitamint tartalmaz, de különleges ízű hecsedlit (csipkelekvárt) is lehet belőle főzni!

Szólj hozzá!

Címkék: bimbó csipkebogyó csipkerózsika vadrózsa

Egy különös éjszakai vendég

2011.07.19. 12:09 varázskertész

 

Egyik este egy különös látogató jött be a kisajtón – jól láttam, épp előtte álltam. Nem nyitotta ki az ajtót, hanem egyszerűen átröppent a dróthálóján, aztán rám sem hederítve falatozni kezdett. Persze, egy éjszakai lepke volt, egy szender, és a kertkapu oszlopára futó, éjjel különösen erősen illatozó növény, az illatos lonc virágaiból szívogatta a nektárt. Gyorsan beszaladtam a fényképezőgépért és sikerült is elcsípnem a ritka vendéget, amint hihetetlenül hosszú nyelvét  a virágkehely mélyébe nyújtja. (Az a nyelv valójában a meghosszabbodott szája, mint a madaraknak a csőre, csak ez rugalmasabb és hosszabb - egy vékony cső.)


 
Hogy hova teszi hosszú "csőrét" a lepke, amikor nem használja? Összetekeri! Úgy is hívják: pödörnyelv.

 

Szólj hozzá!

Címkék: lepke szender pödörnyelv

Fán sétáló kutya

2011.07.18. 16:33 varázskertész

Picike nevű kutyámat sosem tanítottam fára mászni, egyszerűen fölment kis duci barátja után a - döntött törzsű - fára, de még a bokorra is! Kíváncsian néztem mikor lép mellé a vékony ágak valamelyikének, de ösztönösen a legjobb helyre lépett mindig, megcsúszni sem láttam, nemhogy leesni. Cirkuszi sztár lehetett volna, de elveszett: egyszer nem jött haza az udvarlásból. Alighanem megtetszett valakinek, olyan kedves, szép, szelíd jószág volt felnőtt kutyaként is, mint kiskorában.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya famászó

Fiókák

2011.07.18. 11:46 varázskertész

 

 
Ha az anyamadár (a tojó) kitartóan üldögél a tojásokon, folyton melegen tartva így a fészket, kb. két hét múlva kikelnek a fiókák. Eleinte nincs tolluk, csak valami kis pehely lengedezik rajtuk itt-ott. A szülők szorgalmasan hordják nekik a legyeket és egyéb rovarokat, hernyókat, gilisztákat, így a kicsik gyorsan nőnek és tollasodnak: kb. két hét alatt olyan nagyok lesznek, hogy már nem férnek el a fészekben.
A feketerigó fiókák – ők vannak ezen a képen – a földön, a bokrok alatt rejtőznek amíg nem tanulnak meg repülni, szüleik ott is folyamatosan etetik őket. Ilyenkor persze könnyebben megtalálja őket a macska, de még az erős vadászösztönű kutya is.
Szerencsére azt a kutyámat, amelyik fára is tudott mászni(!), nem érdekelték a madarak, csak barátja, az apró termetű macska, együtt kószáltak a fákon, bokrokon, mindjárt megmutatom őket is.
 
De előbb még a feketerigót, meg a hangját (a képre kattintva hallható):

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fióka feketerigó

Tojások

2011.07.17. 13:54 varázskertész

 

 Hopp, milyen gyönyörű ékszerek lapulnak ebben a lombok közé rejtett kosárkában! Ezt a szépen formált, sárral is összetapasztott erős fészket egy énekesrigó pár építette, remélem sikerül nekik kikölteni a tojásokat és felnevelni a fiókákat.
A kifejlett madarak így néznek ki:

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tojás énekes rigó

süti beállítások módosítása